Saturday, April 30, 2011

Boria Kmpg. Seronok, Bayan Lepas - 30 APRIL 2011

As-salam =)


Semalam sangat keletihan. Tapi, of course la sangat seronok! =) Boria! Memang tak pernah terfikir langsung akan benda ni. Kalau zaman sekolah dulu pun rasanya tak didedahkan pun dengan boria. Asyik2 dikir barat dan nasyid (Don't get me wrong! I love dikir too~). Boria? Tak pernah diketengahkan langsung. 

30 APRIL 2011, merupakan tarikh bersejarah bagi Malaysia kerana telah memecahkan rekod berboria beramai2. Event ini telah berlangsung dengan meriahnya di Kampung Seronok, Bayan Lepas (I always thought as Kampung Sentosa, lol!) dari pukul 8.30 - tamat. Banyak sekolah yang participated. Mulanya, sekolah2 akan adakan pertandingan boria peringkat sekolah, lawan sampai peringkat akhir. Kat sini cuma majlis menyampaian hadiah dan sijil dan turut serta dalam acara berboria ramai2. Malaysia berjaya pecahkan rekod baru! 2,800+ !!! Sasaran awal hanyalah 2, 500 sahaja! WOWW!! Sangat banggalah Datuk Seri Dr. Rais Yatim! Tapi, sayangnya Dr. Rais Yatim dan isteri tak turut serta berboria. Macam kebiasaan orang-orang besar akan buat la, bangun dan tepuk tangan, senyum sikit2! 

Tetamu dan orang awam yang dijangka hadir adalah dalam lingkungan 10,000 orang. Bayangkan, sebaik sahaja lagu Negaraku dimainkan, 10,000 orang ni akan secara tiba-tiba berdiri tegak, tangan di sisi dan dongakkan sikit kepala dan menyanyi dengan semangat. Yang duduk pun akan terus bangun. Baguskan budaya macam ni? Memang tak dapat dinafikan lagi. Cuma, kalaulah masyarakat boleh buat benda yang sama setiap kali azan dilaungkan .... kalau tak nak atau tak reti jawab sekali pun, paling kurang tolonglah diam buat seminit dua, sampai azan tamat. Ini tak! Orang yang menegur tu dikatakan 'tok nek' pula! Inilah akibatnya kalau anak-anak tidak dididik untuk hormati azan, kurang penghayatan agama. Aku bukan baik pun, jauh sekali! Aku juga culas dalam beberapa perkara yang berkaitan agama. Aku juga melakukan dosa. Cuma, sedih sikit la bila budak2 seawal usia 9-10 tahun yang aku tegur semalam boleh menjawab balik bila aku tegur minta tolong rendahkan suara sikit masa azan 'Isyak. Sedih! Semoga zuriat-zuriat dan kaum kerabatku tak akan berperangai macam ni!

Enough pasal pengajaran, berbalik kepada cerita boria .. Ini ada beberapa snapshots sort of favourite yang kami snap semalam. Masing2 sangat comel and I can see that we were having so much fun there! =)

Cik puteh berlatarbelakangkan peserta Malaysian Book of Records

Tetamu kehormat

Persembahan pembukaan oleh FINAS

Bergambar dengan peserta boria .. unik kan baju depa?

Selesai berboria .. snap time! snap! snap!

Sangat comel kan baju boria? Hehe.. tak dapat bayang kalau kami pun kena paksa pakai baju lip-lap-lip-lap gitu! But of course akan jadi profile picture facebook buat sementara waktu kan? Pihak pengurusan ada mention akan support t-shirt dan makanan tapi hampeh! Makanan pun setakat roti bun yang kecil dan keras. Itu pun tak semua dapat. Tapi, apa-apa pun, alhamdulillah kami semua selamat sampai dan selamat pulang tanpa kecederaan teruk. Kecederaan kecil tu of course la berlaku. Hehe. Aku terjun longkang walaupun cik abang dan cik putih dah mention .. 'Yaya, langkah! Ada longkang depan tu!' .. =)

Whatever it is, we had so much fun .. I had fun! =)


Thursday, April 28, 2011

Another pet

As-salam, dear..

Freaking excited to adopt a pet cat!
Arrrrrggghhhhh!!!!
Like finally I can have my own cat .. after all these pet-less years!
Hehe.. can't wait!
Mom's going to buy a cage tomorrow with sistas. She said, the bigger the better!
Meaning, she was looking forward to adopt some more cats!
Another arrrrrrgggggghhhhh!!!!!!!
Can't help it, going crazy with the pet thing ..
I even start looking for cat bed and nail clipper, but yet we still don't know when to fetch it.
Pretty drastic huh?
Hahahaha...
I was suppose to bring the kitty home but too busy with works for the passed few weeks.
Please myself .. spare time for kitty!
Hehe
Can't wait to see another new family member ... :)

Saturday, April 23, 2011

Mini mushroom omelettes


As-salam =)

I would love to share a tip on how to eat in a healthy way! I found this via email, send and shared by Dr. Ben Kim himself. I happened to follow his newsletter for months now.. and seriously, this might actually works! .. I must try this at home!
(don't have time to cook here and not allow to!)

.. and here's what the email is all about!

I suppose you could call them mini mushroom omelettes, but enoki mushroom frittatas has a nice ring to it, no? However you choose to name this dish, know going in that it provides a wonderfully chewy texture that makes it natural to pair with rice or noodles.
You'll need some organic eggs, a large handful of a favorite herb or two, and a small package of enoki mushrooms.

Koreans often put protein-rich enoki mushrooms in miso-based soups and stews for their subtle yet hearty flavor and of course, their exquisitely chewy texture.


Start by chopping off the roots so that the stringy tops are free to scatter.


ust one clean chop through the middle will leave you with manageable strings of enoki mushrooms that will help form your mini frittatas.


Now chop up a large handful of any of your favorite herbs to add to the mix. On this particular day, we went with chives.



Give the mushrooms and herbs a light toss and mix.


Then whisk up your eggs and add them to the bowl. For one large handful of enoki mushrooms and a large bunch of herbs, you'll want to use around six large eggs, which will produce about six to ten mini frittatas that are about the size of your palms.



Warm your cooking oil of choice (we use extra virgin olive oil or coconut oil) over medium heat in a large pan. Once the pan and oil are sufficiently hot, use a ladle to spread a small, pancake-size circle of egg, mushroom, and chives on your pan. I would recommend doing one or two individually at first to get a sense of cooking time, and then doing a few at a time.
If your pan is thoroughly warmed over medium heat, you should be able to flip your mini frittata within a minute. Once you flip it over, give it a solid pat down with your spatula to ensure that you aren't left with some uncooked egg within.



These mini frittatas are best gobbled down while piping hot, so try to have other components of your meal ready so that you can begin eating as soon as the frittatas come off the pan.
For seasoning, we go one of two ways. The quickest way is to sprinkle a little sea salt and pepper to your batter before you cook up the frittatas. If you want more of a rich, Asian flavor, try making a dipping sauce by combining three parts soy sauce with one part sesame oil and a splash of your best vinegar. Definitely a mouthwatering combination.
Sorry that I didn't have time to write this out as a separate recipe without photos. If you need just the instructions, I suggest copying and pasting into Word and printing from there.
Ah, and leftovers are easily saved in containers and re-heated in a toaster oven.
Enjoy, and feel free to share with loved ones.

Awak sangat comel la~

As-salam =)

Mak, abang nak basikal ni!

Sangat comel bila tengok budak2 menangis2 merayu minta dibelikan barang. Haha.. teringat zaman kecil2 dulu hah! Aku pun macam tu jugak. Tapi tak de la sampai berguling2 bila mama babah tak belikan. Cuma aku akan diam sampai ke sudah.. kononnya protes la tu kan? Haha ..

Gambar atas ni aku ambil kat pasaraya mini bertentangan dengan Bank Pertanian (dekat dengan Jimat tuh!). Masa ni Ayen keluar beli batang panjang nak buat ganti batang penyapu sawang dia. Aku and cik abang duk tunggu je dalam kereta. Budak laki ni cool je bila mak dia tak mahu belikan.. tapi adik perempuan dia  ... haha .. sangat drama la! Aku tak tahan gelak. 

Akhir cerita, mak dia belikan jugak basikal tu! Barulah si adik ni berhenti menangis dan nampak la terukir secalit senyuman di bibir. Hai, drama! drama!

Apa2 pun, depa ni memang sangat comel! Setuju?

Teka apa ini?

As-salam =)

Aku berpeluang makan dan minum beberapa jenis benda yang biasa .. tapi cara penyediaan yang pelik!
Dah lama snap gambar2 ni, cuma baru je transfer dari hp
Belek tau? .. and teka!

GAMBAR 1:
Gapo dio nih eh?? Supo mi mamak jah..

GAMBAR 2:
Sedap .. tapi gapo dio nih?

Haha .. habis telek belek klebet?
Lokasi yang kurang sedap akan dirahsiakan yek?
Supaya tak diaibkan pembuatnya ..

GAMBAR 1: Macam mi mamak kan? tapi sebenarnya sangat jauh berbeza!
Haha .. inilah yang dinamakan PASEMBOUQ !!!!!
Nama penuh hidangan ini ialah .. PESEMBOUQ TAKUT RUGI!
HARGA: RM3.00!
LOKASI: Dirahsiakan!
COMMENT: NO COMMENT!

GAMBAR 2: Gabungan dua jenis flavor! Jagung+strawberry! Sangat unik!
HARGA: RM1.50-RM2.00 (Cik abang bayar time tu!)
LOKASI: Medan Selera depan Politeknik Penang
COMMENT: Terbaik! Jarang orang buat .. so boleh survive la!

Mai pakat-pakat pi try!

p/s: Gambar 1 lokasi masih dirahsiakan!

Kanak-kanak berkhemah

Assalammualaikum =)

Hehe .. tak banyak yang nak dikongsi 
cuma beberapa keping gambar yang sempat aku tangkap masa susur laluan berbukit tepi Tadika IPGKTB
Perkhemahan kanak-kanak!
Seriusly, sangat comel! Haha..
Depa berdiri depan pintu khemah nampak sesangat la kemetot!
Bagusnya kecil-kecil dah didedahkan dengan rekreasi ..
Kenapa zaman aku tak de pun eh?
Hmm.. musykil2!

Pandangan dari laluan berbukit tepi gim

Cuaca panas so budak2 rest kat tepi dulu

Haha .. sangat comel kan?
Ni je yang sempat aku snap ..
tak berapa clear la coz handphone pun cikai jek
tapi at least aku boleh snap fun moments yang amat bermakna buat aku
and at least bila tengok gambar ni, aku boleh tersenyum ..
membayangkan budak2 berkerumun masuk dalam khemah
Happy kan? .. tapi yang tak happy nya .. aku tak sempat nak snap!
Sayang sangat!
Next time, I'll be more alert !
Haha.. tak janji tapi I try ok?

~til then! =)

Wednesday, April 20, 2011

I smile

Friendship ..
hard to explain!
It's up to us to judge a friendship .. :)
Don't bother if you don't have a zillion friends
'cause it doesn't even matter!
What counts is ..
A true friendship! 
If you happened to fall in a false friendship, do nothing about it ..
walk away with a smile .. 
and brag nothing about it!

I've been in this idiotic madness
So why bother when I'm losing one?
.. I already lost many
and I do nothing about it

Learn to smile ..
Learn to accept ..
The time has passed!
And a new cycle newly begin 
So, be prepared
and smile!


25 senarai perempuan murahan Malaya!

1. Berambut perang..tak pun rambut kaler merah highlight sikit-sikit budget Avril

2. Kau pintal-pintal rambut kat public dengan lidah terjelir-jelir..kau nak jadi pornstar eh?

3. Snap gambar dari atas, buat duck face & kau upload kat Facebook..geli doh tengok..kalau 1 album nama kau, dalam tu semua muka itik kau. Muka penuh depan kamera..semuat-muat frame..bodoh

4. Kau rasa comel bila kau type message 'ewww..jum lepak..busyan lorh...umah tadew orang..pakwe gie maen futsal pulark..busyan busyan! T__T' macam shit kau tahu tak

5. Kau kerek bila kau makan kat fastfood ngan member-member kau..kau snap gamba sana-sini macam tempat tu tak de orang..annoying taek!

6. Kau pakai baju nampak lurah tetek kau pegi jalan-jalan kat bandar..kau seronok lah abang misai pandang pastu tulis kat facebook 'nyampah nyew adew abang misai usya-usya kitew..tark syukew tark syukew larh' Perosak bahasa sial.

7. Annoying doh tengok kau peluk laki or balak kau dekat public or shopping complex..kalau sangap sangat g rumah tumpangan RM30/nett

8. Kau pakai tudung tapi kau pakai jeans yang abang misai dari jauh boleh nampak shape bontot kau yang jatuh tu..lagi-lagi kalau lepas duduk, terselit 'celapong' (celah ponggong a.k.a pungkoq)

9. Macam shit bila kau tulis kat facebook yang kau tengah tension, tengah sakit perut, tengah happy..weh..asal time berak kau tak tulis sekali 'kitew tengah berak..syuke syuke ^__^'

10. Kau saje ubah-ubah relationship status kat facebook..kononnye kau ni macam best kejap Single, kejap in relation, kejap open..asal kau tak bubuh 'I am Lesbian'

11. Nyampah tahu tak kalau kau tak reti bawak barang shopping sendiri..padahal 2 3 plastik je..tu pun nak suruh balak kau..balak kau nyampah ok..bukan suka pun

12. Sikit-sikit kau ngadu kat member-member kau yang kau ada stalker kat kelas, kat office..konon kau tak tahu nak buat ape..ape doh perangai kau

13. Kau bisik-bisik ngan member kau yang duduk semeja..padahal dekat meja tu tengah lepak 4 5 orang

15. Bila kau lepak ngan member yang hot stuff, hensem-hensem, kool, kau tak pulak nak tegur member kau yang pakai tudung serabai plus muka berminyak 'she's not my friends..please lah'

16. Kau tenung-tenung mamat yang cam kool supaya mamat cam kool tu perasan kewujudan kau sambil buat muka tahi

17. Kau order makanan itu ini sebab gambar dekat menu cantik..tapi bila makan 3 4 sudu kau cakap tak sedap..lepas tu tak habis..lepas tu ngadu lapar..g makan kat tempat lain pulak..nak terajang muka kau siot

18. Kau tak pandai buat tu, buat ni..tanak pegang tu, pegang ni..alasan kau kotor, jijik..habis sapa yang nak buat kan? 

19. Pakai tudung, baju kurung, manis..dalam wayang, dalam kereta, huih....bukan main sandar-sandar, peluk-peluk, ramas-ramas..baik tak payah pakai tu semua..selalu nampak kat highway

20. Kau cerewet..kena buat semua benda macam kau nak..kalau tak sama macam kau nak, kau angin, kau merajuk, kau marah..cuba kalau kau buat kerja yang orang cerewet macam kau..muncung je mulut kau

21. Kau merajuk ngan mak kau, kau merajuk ngan bapak kau, pakwe pun buat taek ngan kau..kau ngamok, marah, benci & merajuk..last-last kau decide kau bunuh diri..terjun dr bumbung Pavi..tapi tak mati pun..silap-silap kena buang keluarga..lagi shit hidup kau

22. Lepak ngan sekutu gediks kau ketawa kuat kuat, buat onar..masing masing dressed up fancy nak mampos. Skali awek pakai tudung litup melintas korang pakat usya atas bawah atas bawah ramai2. pandangan jijik like 'eww she dont have style..yucks' emang gud gud la kau

23. Mekap tebal ala ala mak ayam..atas mata tu dah macam pelangi..tambah plak bulu mata palsu..klip pah kip pah mata tu dah macam berus cat..kelopak mata tak larat nak angkat..cam sial.. satu level ngan bapok belakang lorong haji taib..

24. Pakai baju sikit lagi nak 6pak puting..lengan himpit tetek bagi terkepit..konon nak bagi nampak lurah lebih menonjol pastuh snap gamba dari atas supaya nampak yg dalam baju tu... buat pulak muka bersyahwat sambil lidah terkeluar.. what the hell..saje menambah bilangan owang laki masuk narakka jahanam

25. Kau buat facebook ni macam medan memperagakan diri..kau upload beribu ribu gamba muka kau je sampai 10 album.. bila ade org puji kau jawab 'ala shayer tark syomel pown..beshe beshe jew' nyampah siot

**credit to penebukkertas @ i-share.ws

Tuesday, April 19, 2011

Stupid to concern!
Yes, still stupid to be concerned!
Tak banyak yang aku perlu coretkan ..
Senyum!
Itu yang palling penting ..
So, senyumlah ok?
Hiduplah seolah-olah kamu akan hidup 1000 tahun lagi
.. walau segetir mana pun kehidupan yang kamu lalui!


p/s: Will never care! I swear! So, be happy la.. less a burden!

Ciri-ciri gadis muslimah yang sopan dan berakhlak sempurna

As-salam.
Aku sangat tertarik dengan note yang dishare oleh seorang sahabat. Sambil baca, aku muhasabah diri .. selidik diri sendiri. Sopankah aku? Berakhlak atau sebaliknya? Sejujurnya, makin hari aku makin tak kenal diri sendiri... rasa macam dalam diri orang lain. Kadang-kadang aku rasa macam kehidupan aku dulu lagi baik dari sekarang sebab sekurang-kurangnya aku kurang dosa (certain criteria of sin) .. Sekarang? I became one of them and I don't like it! Aku tanya kat roomate .. berdosakah aku? dan dia dengan selambanya jawab .. "Sebab tu Allah S.W.T wujudkan hari raya. supaya hamba2Nya boleh saling bermaaf-maafan atas dosa yang dilakukan"

Masuk akal juga!

By the way, this is what the note came out with .. semoga dengan bahan ni, kita boleh muhasabah diri, aim to be better person! I too! Please, I hate the situation!


Oleh: Kalam Musafir  
  1. Solat tepat waktu
  2. Banyak amalan sunat dan bibir basah dengan zikir.
  3. Butir bicaranya terselit dengan kalimah seperti bismillah, alhamdulillah, insyaALLAH, subhanallah, Allahuakhbar dan lain-lain zikir.
  4. Tidak mengeluh dengan masalah remeh kehidupan hariannya.
  5. Bercakap dengan rendah suara.
  6. Lembut dan halus tingkahlakunya.
  7. Tuturbicara yang senang didengar tanpa kata lucah atau sumpah seranah.
  8. Pakaian longgar tanpa mendedahkan bentuk tubuh.
  9. Rambut, leher dada yang sentiasa ditutup dan dijaga dari pandangan lelaki bukan muhrim dan mereka bukan Islam.
  10. Sukakan kanak-kanak dan kanak-kanak menyukainya.
  11. Pandai mengambil hati orang tua.
  12. Menghormati dan taat ibubapa.
  13. Kesayangan keluarga dan tetangga.
  14. Contoh kepada adik-adik dan mencontohi orang tua.
  15. Berkuku pendek sentiasa bagi menyempurnakan wudhu.
  16. Rambut tak diwarnakan.
  17. Banyak dan murah dengan senyuman.
  18. Banyak mendengar dari bercakap.
  19. Senyuman adalah ketawanya.
  20. Tidak ketawa terbahak-bahak.
  21. Suaranya tidak lantang dan jarang didengari oleh lelaki bukan muhrim.
  22. Tidak suka bersiar-siar atau keluar rumah tanpa urusan penting bagi mengelakkan fitnah.
  23. Menjauhi kumpulan yang sedang mengumpat dan mengeji supaya tidak dikira bersubahat.
  24. Tidak menghebohkan kedukaan hatinya dan menyembunyikan kesedihannya.
  25. Menerima dugaan sebagai ujian ALLAH dan kafarah dosanya.
  26. Sentiasa berdoa baik untuk keluarga, orang lain dan juga untuk orang yang menganiayanya.
  27. Pandai bergaul dengan semua orang tanpa mengira tahap pendidikan dan taraf.
  28. Tidak boros dalam berbelanja dan pandai menguruskan kewangannya.
  29. Berhati-hati dengan apa yang dimakannya dan menjauhi makanan syubhah.
  30. Sayangkan dan kasihan binatang peliharaan seperti kucing, arnab, burung, ikan dan lain-lain.
  31. Suka kepada alam sekitar, suka berkebun dan bunga.
  32. Menitik-beratkan aurat yang dianggap remeh seperti tumit kaki, kaki, siku dan lengan. Caranya dengan memakai sarung tangan dan sarung kaki.

Tuesday, April 12, 2011

Penyakit buasir

penjagaan kebersihan
atasi masalah buasir


Prof. Madya Mohamed Isa Abd. Majid
Pusat Racun Negara

Buasir merupakan penyakit yang terjadi pada bahagian dubur. Ia dapat dikesan dengan adanya pembengkakan pada saluran dubur. Selalunya, pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Bengkak yang terjadi adalah disebabkan oleh pengembangan saluran darah pada bahagian dubur atau ketumbuhan sel-sel yang melapisi saluran dubur. Selain bengkak pada saluran dubur, pendarahan semasa membuang air besar juga terjadi disebabkan oleh luka yang terjadi apabila najis keras bergesel dengan buasir.

Terdapat dua jenis buasir iaitu buasir dalaman yang merujuk kepada bengkak buasir yang tertumpu pada bahagian dalam saluran dubur. Jenis kedua ialah buasir luaran di mana bengkak terjulur keluar dari bahagian dubur. Kedua-dua jenis buasir ini boleh berlaku secara berasingan atau serentak.

Dianggarkan sebanyak 50 peratus daripada penduduk di negara-negara Barat akan mendapat buasir selepas mencapai umur 50 tahun. Buasir juga sering terjadi di kalangan ibu-ibu mengandung disebabkan oleh janin yang membesar di dalam rahim ibu menekan saluran darah pada kawasan dubur sehingga menyebabkan berlakunya buasir.

  Ciri-ciri penyakit buasir 

Selain daripada bengkak yang amat ketara ketika mengalami buasir, tanda-tanda lain termasuklah rasa gatal pada lubang dubur, rasa kepanasan pada kawasan dubur selepas membuang air besar, rasa sakit yang berdenyut-denyut, sukar untuk membuang air besar dan rasa tidak selesa pada bahagian dubur apabila berdiri lama atau bertinggung. Kesakitan pada bahagian dubur menyebabkan pesakit akan mengalami perubahan di dalam corak membuang air besar.

  Rawatan pengubatan sendiri 

Jika ada tanda-tanda penyakit buasir seperti yang dinyatakan, pesakit perlu memahami keadaan penyakit jika ingin mendapatkan ubat bagi merawat buasir. Namun demikian, sekiranya terdapat tanda-tanda tambahan seperti pendarahan, najis atau cairan terkeluar dengan sendirinya tanpa disedari, penyakit buasir yang terjadi berulangkali atau buasir yang tidak sembuh melalui pengubatan sendiri selepas seminggu, maka pesakit perlulah mendapatkan rawatan lanjut daripada doktor pakar. Ini kerana kemungkinan terdapat penyakit-penyakit yang lebih serius yang diakibatkan oleh buasir tersebut termasuklah:
  1. Nanah di kawasan dubur yang disebabkan oleh jangkitan bakteria.
  2. Luka pada saluran dubur yang disebabkan oleh nanah yang bocor.
  3. Kanser pada bahagian dubur yang dicirikan juga dengan sembelit, pendarahan dan kesakitan pada kawasan dubur.
  4. Ketumbuhan pada kawasan dubur.

  Ubat untuk meredakan buasir 

Untuk melegakan kesakitan ketika diserang buasir, pesakit disyorkan agar kerap membuang air besar dan memastikan najis tidak keras serta menjaga kebersihan diri terutama sekali di kawasan dubur dan menggunakan ubat buasir.

Untuk mengatasi sembelit dan memastikan najis berkeadaan lembut, pesakit disyorkan meminum banyak air dan mengambil lebih sayur-sayuran dan buah-buahan. Jika langkah ini tidak juga berkesan pesakit boleh mendapatkan ubat yang melembutkan najis seperti Metamucil ataupun julap yang menggalakkan pembuangan air besar yang lebih kerap seperti Milk of Magnesia.

Untuk menjaga kebersihan pada kawasan dubur, pesakit digalakkan untuk mencuci kawasan tersebut dengan lebih kerap dengan menggunakan sabun dan air selepas membuang air besar. Selain itu pesakit juga boleh merendamkan diri dalam air suam dua atau tiga kali sehari untuk selama 15 minit. Garam mandian juga boleh digunakan kerana ia berupaya untuk mengecutkan kawasan dubur yang bengkak.


  Pilihan ubat buasir 

Antara ubat yang boleh digunakan:
  1. Agen Anestetik setempat
  2. Pengecut saluran darah setempat
  3. Pengurangan kerengsaan atau kegatalan
  4. Astringen yang mengurangkan insipadu sel-sel
  5. Pengurangan kesakitan dan kegatalan
Disebabkan ubat-ubatan ini digunakan secara setempat pada kawasan dubur, maka penyampaian ubat kepada buasir secara langsung adalah amat penting untuk mendapatkan kesan ubat tersebut. Dalam hal ini, ubat akan disapukan ke atas bengkak buasir luaran manakala untuk buasir dalaman, ubat disediakan dalam bentuk supositori atau paip bagi memudahkan penyampaian ubat ke kawasan dalaman dubur.

  Agen Anestetik setempat 

Agen anestetik atau bius setempat bertindak merngurangkan rasa sakit, gatal, pedih dan kerengsaan pada bengkak buasir melalui halangan kepada penyampaian isyarat sakit yang disampaikan oleh sistem saraf. Kebiasaannya penggunaan agen ini akan menyebabkan timbulnya rasa kebas pada bahagian yang sakit. Agen ini hanya digunakan pada buasir luaran kerana deria saraf hanya tertumpu pada bahagian luar dubur sedangkan saraf yang sama tidak terdapat pada bahagian dalaman dubur. Contoh ubat yang mempunyai tindakan menghilangkan rasa sakit adalah benzokain yang diletakkan pada buasir.

  Pengecutan saluran darah setempat 

Pengecutan saluran darah akan menyebabkan saluran darah yang terdapat pada kawasan dubur mengecut dan seterusnya menyebabkan bengkak buasir turut mengecut. Pemahaman mengenai tindakan ubat ini mudah difahami dengan mengambil contoh pengurangan air sungai yang dikawal oleh sebuah empangan. Sekiranya air sungai yang disekat mengalir, maka paras air sungai akan menurun sama seperti bengkak buasir yang reda akibat pengurangan bendalir yang masuk ke kawasan tersebut. Contoh ubat yang dikategorikan sebagai pengecut saluran darah adalah noradrenalin pada kepekatan 0.005 hingga 0.001 peratus yang disapukan pada bengkak buasir. Di samping itu, ubat ini juga meredakan rasa gatal pada bengkak buasir melalui kesan bius yang lemah.

 Pengurangan kerengsaan atau kegatalan 

Pengurangan kegatalan dengan cara menahan kehilangan air serta lembapan kulit menyebabkan timbulnya rasa gatal akibat kulit yang kering. Apabila darjah lembapan meningkat, bengkak menjadi lembut yang seterusnya mengurangkan kesakitan disebabkan tekanan yang terbentuk di atas bengkak buasir. Contoh bahan yang dapat menahan kehilangan air ini adalah seperti gliserin atau salap petrolatum yang membentuk lapisan berminyak di atas permukaan bengkak buasir.

  Astrigen 

Astringen bertindak melalui halangan ke atas kehilangan air atau lembapan daripada permukaan bengkak buasir. Juga, astringen mempunyai kesan tambahan ke atas sel-sel bengkak dengan memendakkan protein yang terdapat pada sel-sel tersebut. Contoh ubat yang mempunyai kesan astringen adalah krim zink oksida atau losyen kalamin yang apabila disapu pada permukaan kulit akan meninggalkan rasa sejuk pada permukaan kulit. Dengan kesan tersebut, rasa panas atau pedih pada bengkak buasir dapat diredakan.

  Pengurang kesakitan dan kegatalan 

Ubat jenis ini akan bertindak pada sel-sel bengkak ataupun juga dikenali sebagai sel radang dengan mengurangkan proses tindakbalas yang menyebabkan timbulnya sel-sel bengkak. Apabila tindak balas keradangan dikurangkan, maka proses pengecutan sel boleh terjadi dan buasir dapat diredakan. Contoh ubat yang mempunyai aktiviti seperti ini adalah krimhidrokortison pada kepekatan 0.5 peratus yang disapu ke atas buasir.

Sekiranya seseorang mengalami penyakit buasir, penjagaan kebersihan kawasan dubur amatlah penting untuk mencegah buasir. Langkah pencucian telah diterangkan dan paling penting adalah mengamalkan tabiat pembuangan air besar yang baik pada setiap hari. Pesakit selalunya akan dinasihatkan oleh para pengamal kesihatan untuk mengambil air yang banyak dan mengekalkan pemakanan yang seimbang dengan kandungan fiber yang tinggi untuk mencegah terjadinya buasir. Jika buasir terjadi berulangkali atau tidak reda selepas seminggu walaupun dengan menggunakan ubat buasir, maka segeralah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan lanjut.


p/s: Bukan niat nak curi bahan individu lain untuk banyakkan post and entri. Just to share knowledge. This is good because as a student, we would somehow in future face and having this kind of disease. Who knows right?

Bangga dengan diri sendiri!

Of coz la aku bangga dengan diri sendiri ..
Haha .. kerana walau diasak dengan tekanan dan kejadian yang tidak disangka-sangka, aku still mampu selesaikan misi yang ditugaskan ..
cuma sayang sekali ..
tak ada rezeki nak tengok hasil kerja aku!
walaupun tak seberapa, tapi paling tak pun aku tahu yang aku telah mencabar diri sendiri ..
dengan selesaikan misi yang 'nak cepat, buat cepat'!
dan yang paling penting ..
AKU TAK BUAT KERJA DENGAN KAKI!
Haha .. 
Bagus sungguh keadaan macam ni .. kan?
sebab secara tidak sedar telah pun melatih diri aku untuk berhadapan dengan dunia luar yang juga tak menentu! 
Hmm.. as for myself ..
BILA DAH TERANTUK BARU NAK MENGADAH!
Now you know kan apa rasanya bila hasil kerja tidak dihargai?
.. apa yang baik, aku ambil sebagai contoh
dan apa yang buruk .. eeee.. minta simpang sangat!

Just a quick entry!
Later on baru tulis betul-betul ..
'til then .. (yang entah bila! haha ..)

Saturday, April 9, 2011

Perkhemahan Pandu Puteri 2004

Hai, pembaca setia Maizatul Suraya! dan sesiapa sahaja yang sudi singgah .. Aku ada satu insiden yang aku nak kongsi dengan semua. Ini berkaitan dengan Perkhemahan Pandu Puteri yang pernah aku sertai masa di tingkatan dua. Masih hingusan lagi masa tu! Sejujurnya, aku tak berminat dengan badan uniform yang kesemuanya perempuan sebab banyak kepala. Yela kan? Bila dah semua perempuan ni masing-masing rasa besar dan rasa betul! Orang lain buat semuanya salah. Ya, bukan semua macam tu tapi inilah yang pernah aku rasai! Aku dibuli! Haha.. sangat terasa hati .. walaupun dah 7 tahun berlalu! 

Kalau nak cerita memang la sangat panjang berjela. Aku pun ada kerja lain nak buat. Just a quick entry! I'll try make it simple, ok? Insiden yang tak akan aku lupa ialah pada malam terakhir perkhemahan. Malam tu hujan sangat lebat! Habis khemah jenis 'A' kami tenggelam. Air naik hingga ke paras buku lali. Kiranya sangat kalut la malam tu.. Rakan sekhemah aku semuanya entah sibuk apa. Mulanya aku just angkat dan kutip barang-barang aku je. Tapi sebab kesian, aku pun tolong angkat sekali barang-barang depa. Dan depa pulak time tu kononnya tolong jaga tempat ahli-ahli khemah nak tidur la kan? .. but lastly, I SLEEP ALONE! Cari ruang dan tempat tidur sendiri. Aku basah kuyup coz 3 kali ulang-alik tolong angkatkan barang orang lain. Such a stupid action! Tak pe! I totally tak salahkan orang lain .. coz I am so naive, thinking that people would have mercy on me if I think and help them! And by the way, they don't even bother to wake me up the next morning. Good! I love you guys .. 

Sangat kesian kat diri sendiri! Sebab tu I don't bother having finger-counting friends. 'cause I don't think have too many friends is good! 


Kem Angkasa, Sg. Lalang, Sg. Petani.
1001 kenangan 

Entri ini langsung tak ada kaitan dengan kehidupan aku sekarang. Alhamdulillah, my life is way much better! Just teringat bila suddenly mata aku tertancap ke album yang baru cikgu aku post kat Facebook. 

Flying-fox? Gini ke ejaan dia? haha.

Sangat banyak kenangan di sini. Kat sinilah aku kenal hati budi masing-masing, siapa kawan masa senang dan siapa kawan masa susah. Aku tak kata diri aku sangat bagus. Aku pun tak tahu apa penilaian budak-budak lain ke atas aku. Tapi inilah cerita dan pengalaman aku. Muka-muka tak kenang budi tu aku masih ingat sampai sekarang. Dan berkesempatan la jumpa sorang masa jamuan hari raya kat rumah Ikhlas tahun lepas. 

Misery! Misery! 

Kalau berkaitan dengan hati dan perasaan ni, minta maaf sebab aku akan ingat sampai mati. Kesalahan-kesalahan kecil ni aku tak simpan dalam hati la coz aku bukan bekerja dengan robot kan? Nama pun manusia. Banyak salah, banyak yang kurang .. termasuklah diri aku sendiri. So, maksudnya di sini ialah .. kesalahan yang diorang lakukan ke atas aku tu sangatlah besar hinggakan lepas 7 tahun pun masih segar dalam ingatan. 

1 soalan terakhir: So, tell me who's the one crying now? 

p/s: Kau layan orang lain macam bodoh, orang lain akan layan kau macam celaka! Tu sumpah aku! 
(Minta maaf la .. benda-benda macam ni aku jadi sangat sensatif. selagi sesiapa aje yang berkaitan tu tak datang minta maaf, maksudnya TIADA MAAF BAGIMU!)

Friday, April 8, 2011

They are all my babies!

Baby or babies?
Which do you prefer?
Hehe .. I rather have babies!
All the babies are sure cuddly and cute .. 
And here, I mean baby cat, kittens ok?
Not baby ~ human baby!
Haha .. 

Favorite pictures of all time

Sibling-hood of the kittens

It's time for the sibling to sleep .. again!

These are all 'kucing asrama', where actually coming from the next block, Damai. But I sort of 'kutip' depa dan force them to stay accompany me for awhile. haha. They are my paracetamol! Like it~ Pictures below are my fellow pets at home, named after Avatar: The Legends of Ang - Appa & Momo! RM6.00 each, bought as a present for shasha .. present saja2 suka bazir duit! haha.



Which Appa and which is Momo? Can you tell?

Haha. I myself can't even see the different because of the angle. So easy to tell! Appa is the big one, of course! I mean, Appa was big .. until the day he ran away. He climb up the 'cebok' while Cik Sarah was cleaning their nest (nest is it?) .. Hilang for about 3 days like seriously, dude! But then, mama found him near the TV cabinet area, so light and dusty! haha. macam lawak jugak la bila tengok kura-kura berhabuk kan? .. tapi kesian la jugak coz dah ringan badan dia and unfortunately became smaller and lighter than Momo herself .. until now!   


Now can tell the different?
(From left: Momo & Appa)

So now, you guys know and can clearly see that Momo is actually bigger and heavier than Appa himself, right? Haha. Cerita Avatar tu tipu la tuh! Appa berat bulu jek.. Momo badan padat! Haha... As they getting bigger, air 2 hari sekali confirm kena tukar coz dah sangat cloudy and smelly .. taik depa kaler hijau, panjang bergulung-gulung. bila dah kembang, dengan makanan depa pun aku dah tak nampak beza. Hmm... nak buat macam mana? Tukar je lar.. aku yang gatal tangan pi beli dulu. 

Haha. Tak kisah la! coz bila tengok binatang ni hati rasa dan jadi tenang jek.. seronok tengok diorang happy .. aku pun turut bahagia! =)

p/s: Ingat nak pi beli beberapa ekor lagi tapi mama tak bagi.

Thursday, April 7, 2011

Kisah benar pekerja estet

Assalamualaikum ..

Baru lepas baca satu entri baru di Ameno World bertajuk 'Kisah sebenar pekerja estet'. Cerita yang pada pendapat aku amat menyedihkan. Tergamak aniaya orang lain semata-mata untuk keuntungan diri sendiri! Sangat memalukan! 
Aku pernah terbaca satu ayat .. dari mana tu aku tak berapa pasti. Mungkin dari blog, kitab, buku, majalah .. tapi yang pastinya ayat tersebut mengajar kita untuk ... 

"Mendoakan orang yang menganiaya orang lain serta membawa kerosakan kepada alam dipanjangkan usia supaya dia mampu melihat kehancuran yang telah dilakukannya dan bertaubat!"

Maaf, sebab aku tak berapa ingat susunan ayat yang sebetulnya, tapi yang pasti ayat ni mengajar kita untuk tidak terus mencemuh dan mendoakan individu tersebut untuk cepat-cepat mati. Sebaliknya, kita perlu doakan dia untuk terus diberi peluang bernafas untuk melihat kesan atas perbuatan dia.

Betul jugak kan? .. sebab biasanya kalau ada orang yang berperangai suka menyusahkan hidup orang ni kita mesti akan kata ..

"Cepat-cepatlah pi mampos!"

"Kecik-kecik tak nak mati, besar-besar menyusahkan orang!"

"Kau tak ada lagi aman la!"

So, new lesson today! Kan? Lepas ni kalau kita dipertemukan dengan orang-orang yang macam ni, kalau boleh (tak paksa sebab aku sendiri faham!) kita janganlah atau elaklah dari terus memaki hamun, doakan dia mati time tu jugak. 
JANGAN ! ! !

.. silalah doakan insan tersebut lagi panjang usia .. supaya dia juga boleh bersama-sama kita mengecapi 'perubahan ke arah  kebahagiaan' yang telah dia lakukan.

Ice-cream for a break!

Ice-cream treat, everyone?
Yeay! 
yummy! yummy! Mmmmmm .. 
I want more! 
We want more!


Almost no more!


No more??
I'll buy some more!
Ice-cream addict!
Oh, hard to resist!



Don't fear pressure!

I was scrolling my Facebook's notifications and most recent updates when I see this 'Yes, I agree!' status of my best friend's brother's girlfriend .. written :

as i walked down the lecturer's office...i found this..    

"don't fear pressure. it is 
pressure that turns rough stones into 
diamonds".

It really make me realize that only hard works can teach oneself. Cheating and coping and be a parasite! .. it only helps now, but not then! So, why fear pressure? .. and my absolute and only answer will be ..

"Stress lar .. nanti kulit tak cantik baru tahu!"

Haha .. this is how I calm myself in time of need! 

So, what's yours? 

Sunday, April 3, 2011

The secret ingredient inside pizzas

I believe everybody had try pizzas. But, do you know what's inside a pizza? What pizzas are made of? How they cook? How they serve? Do they really do it right or just pour and mix the ingredients and bake .. and lastly serve! What if the worker has actually pick-up his/her nose, stretch the bottom, sneeze and coughing while preparing our expensive lunch?

My responds was like .. Yuck! So gross!! 

Hey, i pick nose too! But at least I was preparing my own meal .. and not to be served!

Haha .. yucky, isn't it? So, what to do??

Hmm... why not we prepare our own kind of pizza? Good idea isn't it?

My sisters and I, we bought some pizza ingredients from the 'Sayang Bakery Shop' at Lagenda Heights. Here are the ingredients to make the best pizza in the world .. (kalah Pizza Hut!)

  1. Pizza base
  2. Pizza sauce (sort of tomato! you know which one, right?)
  3. 'Ayamas' sausages (with cheese and blackpaper)
  4. Mushrooms
  5. Mozzarella cheese (I think!) 
  6. Pineapple

Simple, aite? With less than RM50.00, you can actually have at least seven pizzas or more in your house, where the cleanliness is number one priority! So, no need to worry about the coughing, sneezing, pick-up things and stuffs .. It's our guarantee!

Here's what we come out with! Home-mad pizza .. nyum! nyum!


Side view of the delicious home made pizza
Oh, please bake it! So hungry!

It's not about what you put inside it ..
 it's not about how long did you bake it! 
.. and it's not about where did you get it?
BUT
it's all about the LOVE you put inside!
.. that's the secret ingredient!

(p/s: Maybe the Pizza Hut forgot to include it inside their pizzas! Yeay, maybe!)

Soccer cousins

So cute la bila tengok budak2 yang baru belajar menapak, imbang badan belajar main bola. Gambar di bawah ni di ambil 15 Mac yang lepas, masa family gathering kat rumah tok di Alor Setar, Kedah. Petang tu sangat la bosan. TV pun tok yang conquer 'cause nak tengok sinetron indon fevret dia .. (entah tajuk apa! banyak sangat! hehe ..). Sekumpulan budak2 kecil ni sudah jumpa bola dan terus keluar main kat porch. Aku?? Bukan join pun.. nanti kalah pulak depa .. (haha! belagak ye?). Aku bertindak sebagai baby-sitter dan camera-Kodak girl yang tak rasmi.

Main attraction of the evening


Good co-operation you guys! clap! clap! clap!
(From left: Lisa, Mika, Shasha, Rayyan & Puteri)

So brotherhood and cousin-hood! 

Sangat comel kan? Kaki pun pendek, jalan tak berapa lurus lagi .. tapi? haha .. apa yang penting ialah semangat ye! clap! clap! for you, dear cousin Rayyan!

Oh, forgot to mention! My dear cousin .. Rayyan is actually the second child of my mother's sister, Cik Rini Eswani. Abang dia yang pakai baju Kedah tu, named Uda Mikael. Adik-beradik dari kecil ada semangat kenegerian yang tinggi ok la tu kan? Dialek tok sah kira lar .. sangat pekat! .. maybe sebab membesar dengan tok kot? Panggil tok pun 'mak'. Well, at least tok ada la teman nak berbual kat rumah tu. Tak adalah bosan sangat.

Well, that's it for now! 'til the next update .. stay gorgeous!

Saturday, April 2, 2011

BBQ 11 Mac 2011

Well, I know it's kind of too late to update and to share about the BBQ thing, but who care anyways? Hehe .. we organised a BBQ dinner-supper at Bkt. Kluang, Terengganu barely about three weeks ago. As always, we 'bakar ayam', some sausages and soft drinks. The RM10.00 per head BBQ offers us the 'self-cook', meaning we have to cook our own foods and stuffs. But, it was interesting though! 

Marinated chopped chicken .. nyum! nyum! 

The hungry customers are trying to prepare their own food
(p/s: the bin is to block the wind .. don't feel disgust ok?)

He's my hot blanket!

Hell yeah we were having a blast! We were talking and teasing, eat some more, laughing .. it was a really good time, I can tell! And the cool breeze (sort of storm coming over) .. huuu really slow me down! I can't even get off my blanket .. I mean, real blanket!

It's time to heat-up!

Gilerss posing! haha..

Gorgeous, aite? The BBQ actually sort of tying up the bounds between us, classmates! .. and as a medium to get to know oneself better. We had fun and I had fun too! We eat up the left-overs .. I ate too many and gain some kilos! Huh!

Good time, you guys! 

Gonna miss the moment!

And the fees too .. RM10.00 per head! Yeah! Real smooth!

Gangguan orang ketiga dalam hubungan

Berdosa jalin hubungan dengan individu yang sudah berumah tangga, apatah lagi menyebabkan berlaku perceraian

Kajian Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) pada 2004 mendapati antara punca utama perceraian hari ini ialah suami curang atau isteri enggan dimadukan membabitkan 12 peratus, selain sikap suami yang tidak bertanggungjawab dengan 11.5 peratus.
Hakikatnya, keruntuhan hidup pasangan suami isteri sehingga berlaku perceraian sering dikaitkan dengan kemunculan orang ketiga, sama ada campur tangan keluarga atau pasangan menjalin hubungan dengan individu lain.

Mengulas isu orang ketiga ini, pakar motivasi terkenal, Wan Akashah Wan Abdul Hamid, berkata, individu yang berniat untuk meruntuhkan rumah tangga orang lain adalah melakukan dosa, malah menjalin hubungan dengan suami atau isteri orang juga haram hukumnya.
Ini termasuk mengirim khidmat sistem pesanan ringkas (SMS) atau mengadakan pertemuan dengan seseorang yang sudah mendirikan rumah tangga.

“Menjalin hubungan dengan suami atau isteri orang haram hukumnya kerana pujuk rayu dalam perhubungan itu punca kepada kejahatan sebab Allah sudah mengatakan jangan hampiri zina.
“Jika wanita mengetahui lelaki yang didampingi itu adalah suami orang, tetapi tetap meneruskan perhubungan berkenaan, ia membuktikan wanita terbabit memiliki iman yang lemah dan hati yang keras,” katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.
Wan Akashah berkata, berdasarkan pengalaman, punca utama kepada permasalahan yang berlaku dalam rumah tangga biasanya disebabkan lelaki yang menjerumuskan diri mereka dalam hubungan terlarang seperti itu.
Katanya, kepercayaan isteri terhadap suami yang keluar rumah untuk mencari rezeki dikhianati apabila suami menggunakan kesempatan berada jauh daripada isteri untuk bersama wanita lain.
“Suami yang berlaku curang sebenarnya sudah melanggar amanah Allah kerana isteri adalah amanah yang diberi kepada mereka untuk dijaga sebaiknya.
“Malah, jika hati isteri disakiti, dikecewakan, dianiaya atau isteri berasa kecil hati sekalipun, itu adalah satu penganiayaan dilakukan suami yang termasuk dalam pengabaian nafkah batin,” katanya.
Katanya, isteri yang tidak mampu menangani masalah seumpama itu diharuskan untuk menuntut cerai daripada suami sama ada melalui cerai taklik, fasakh atau khuluk.
“Banyak kes membabitkan orang ketiga ini berlaku dan haram hukumnya jika orang ketiga ini merampas hak wanita lain dan memisahkan hubungan antara suami dan isteri serta ayah dan anak-anak.
“Sebenarnya, lagi terkenal seseorang individu itu, lagi besar ujian yang dihadapinya dan ianya perlu dilalui dengan penuh kesabaran.
“Untuk melepasi ujian yang mencabar hingga boleh menjejaskan nama baik, kita perlu menjaga hubungan dengan Allah dan kecuaian dalam hal penting itu menjadi punca berlaku perkara tidak diingini,” katanya.
Paling penting, katanya, pasangan yang berhadapan dengan masalah orang ketiga perlu bermuhasabah diri, mencari kesilapan dan memperbaikinya.
“Selepas itu, perlu menjauhkan diri daripada orang ketiga ini dan tidak boleh menjadikannya sebagai kawan sekalipun kerana jika niat baik, ia tetap menimbulkan fitnah. Kena tutup buku dan jangan buka ruang langsung kepada orang ketiga ini,” katanya.
Penceramah agama, Datuk Siti Nor Bahyah Mahamood, pula berkata Islam sudah menetapkan peraturan berhubung pergaulan antara lelaki dan wanita.
“Kita perlu tahu tanggungjawab dan pandai mengawal diri kerana jika dalam hati ada perasaan terhadap orang lain, ia sangat berbahaya.
“Bagi pasangan yang diganggu orang ketiga, mereka perlu berbincang untuk mengatasi masalah itu bagi mengelak perceraian dan untuk orang ketiga pula, dinasihatkan supaya tidak membina rumah tangga atas kehancuran hati wanita lain.
“Jika orang ketiga itu sudah berkahwin dengan lelaki berkenaan, dia perlu memahami hati isteri pertama yang rela berkorban untuk menerima kehadirannya kerana ia bukan satu keputusan yang mudah,” katanya.
Hakikatnya, impian setiap pasangan yang mendirikan rumah tangga mahu bahtera yang dilayari itu kekal sehingga ke akhir hayat, tetapi ada di antaranya yang rebah di pertengahan jalan. Cabaran kehidupan berumahtangga diumpamakan seperti membina rumah di tepian pantai, yang akan dipukul gelora tanpa mengira masa dan hanya mereka yang kental saja mampu mendepani cabaran itu.

Oleh Sariha Mohd Ali